Je gebruikt een oude browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×

Landbouwkrediet

Back-ups in goede handen!

In een bank van het formaat van Landbouwkrediet worden elke seconde een oneindig aantal transacties uitgevoerd. En omdat effen rekeningen altijd goede vrienden maken, gaan die verrichtingen eerst stuk voor stuk naar datacenters waar ze zorgvuldig worden geregistreerd. Landbouwkrediet heeft uiteraard draconische beschermingsmaatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat die cruciale gegevens niet verloren gaan, een bescherming waar Merak actief zijn steentje toe bijdraagt!

Fabrice Laruelle - Landbouwkrediet

Datacenters, het kloppende hart!

Fabrice Laruelle, verantwoordelijke Systeem en Netwerk bij Landbouwkrediet, ontvangt ons op het hoofdkantoor van de bank. “Momenteel beheer ik 500 servers die in onze twee datacenters staan. Zo’n datacenter is echt het kloppende hart van onze activiteiten. Hier bevindt zich onze ‘klantendatabank’. Alle verrichtingen van onze klanten verlopen via het datacenter en worden er ook bewaard: geldopnames aan een bankautomaat, overschrijvingen, verrichtingen met internetbankieren, domiciliëringen enz. Het gaat hier dus wel degelijk om een functie die van cruciaal belang is voor de bank. Zonder datacenter werkt er gewoon niks meer!”

Al die gegevens worden daarom ook optimaal beschermd zodat ze altijd beschikbaar zijn, ook bij onvoorziene gebeurtenissen. “We zetten een heleboel beschermingsmiddelen in. Sommige daarvan zijn zelfs wettelijk verplicht! Zo beschikken we bijvoorbeeld over twee datacenters die zich op verschillende plaatsen bevinden. Als een van die twee uitvalt, kan de andere alle verrichtingen van zijn dubbelganger onmiddellijk en vrijwel automatisch overnemen. En uiteraard maken we ook back-ups.”

Kopiëren en bewaren

En precies bij die back-ups verschijnt Merak op het toneel. “Al onze gegevens worden gekopieerd op tape. Die back-ups worden elke dag gecontroleerd en verzameld en vervolgens extern opgeslagen in zwaar beveiligde opslagplaatsen. De bedoeling daarvan is dat we ook buiten onze eigen gebouwen altijd een kopie hebben van al onze gegevens. Stel dat er een ramp gebeurt waardoor een datacenter van de kaart wordt geveegd. Dan is de extern bewaarde kopie daarbij niet verloren gegaan, zodat we alle gegevens meteen kunnen ophalen en weer in gebruik nemen. Waarom tape? Gewoon omdat dat een betrouwbare drager is die gemakkelijk elders kan worden bewaard. Onze gegevens online opslaan, is een minder snelle en betrouwbare keuze, omwille van technische redenen en omdat de gegevens dan ook veel minder veilig kunnen worden bewaard. Bovendien zit Merak bij ons in de buurt en kunnen we er altijd snel terecht om onze back-up op te vragen wat van groot belang is als er zich een probleem voordoet.”

Zwaar beveiligde opslagplaats!

“Merak verzorgde voor ons al de bewaring van de wettelijk verplichte jaarlijkse back-ups,” zegt Fabrice Laruelle. “En toen we eenmaal beslist hadden om het beheer en de bewaring van onze dagelijkse back-ups uit handen te geven, vroegen we uiteraard eerst aan hen om dat voor ons te doen. Wat we verwachten? Maximale beveiliging en dagelijkse ophaling van de tapes in onze twee datacenters, op een ogenblik dat wij bepalen. En als er problemen zijn: onmiddellijke teruggave van die tapes, op eender welk ogenblik. Voor de opslagplaats hadden we strenge eisen: die moest brandbestendig zijn, bestand tegen explosies en zelfs tegen neerstortende vliegtuigen, met bescherming tegen mogelijke ontmagnetisering, met een zwaar beveiligde toegang via biometrische controle, en bewaring van de tapes in brandkasten… Aan al die hoge eisen komt Merak tegemoet. En op het terrein? De medewerkers van Merak leveren onze back-ups zonder het minste probleem. In een van onze datacenters verzorgen ze de gegevensoverdracht naar die tapes overigens zelf, zonder dat wij daarvoor iets hoeven te doen.” Landbouwkrediet doet ook een beroep op Merak om oude tapes definitief uit omloop te nemen. “De gegevens van onze klanten zijn uiteraard heel vertrouwelijk. Als wij oude tapes uit omloop nemen, moeten die dus gedemagnetiseerd en vernietigd worden. Dat gebeurt allemaal volgens formeel vastgelegde procedures. Met tot besluit de zekerheid dat ook het allerkleinste stukje informatie definitief gewist is!”

Landbouwkrediet - Back-ups

Publicatiedatum: 02-2011

Merak Informatiemanagement Copyright 2023 Merak NL BV, alle rechten voorbehouden. Informeer naar onze voorwaarden.