Je gebruikt een oude browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×

VRT: de archieven van de VRT

“Merak neemt ons alle zorgen van een intern archief uit handen“

Sinds 2014 maakt de Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT) gebruik van de opslagdiensten van Merak. Vandaag stockeert Merak meer dan 12.000 archiefdozen van de openbare omroep in zijn opslagcentrum in Vilvoorde.

Johnny De Meyer - VRT

De VRT wil de Vlaming informeren over wat er rond hen én in de wereld gebeurt. Het verbindt ons met vijf radionetten, drie televisienetten en een website. Johnny De Meyer is bij de openbare omroep Coördinator Exploitatie en onder meer verantwoordelijk voor het archief. “Vroeger lag ons passieve archief opgeslagen in het Amerikaans Theater, maar door de verhuis naar de omroepgebouwen aan de Reyerslaan diende er een oplossing te worden gevonden voor dat archief.
De Meyer: “We beschikken over een gigantisch papieren archief, met onder meer archiefstukken van Luisterspelen voor de jeugd, briefwisselingen van de diverse directies en bestuursorganen, publicaties, jaarverslagen, het fotoarchief uit de beginperiode van de Vlaamse televisie, documenten en plannen van de VRT-gebouwen en scripts van radio- en tv-programma’s. In totaal goed voor meer dan 12.000 archiefdozen.”

Volledige ontzorging van het archief

Voor de VRT was het onmogelijk om het archief zelf te stockeren. “Ook als we in 2021 verhuizen naar een nieuw gebouw, zal er geen plaats zijn voor die hoeveelheid papier”, gaat De Meyer verder. “Er is in het nieuwe pand geen rekening gehouden met opslag van ons fysieke archief, enkel het gedigitaliseerde.” Dankzij Merak beschikt de VRT nu over een state-of-the art opslagcentrum dat voldoet aan hun voorwaarden. De Meyer: “Voor ons was het cruciaal dat het archief in de allerbeste omstandigheden is opgeslagen. De conditionering van de ruimte is van belang, vooral op het gebied van vochtigheid en temperatuur. Een van de andere eisen die we hadden, was het feit dat het volledige archief makkelijk raadpleegbaar moest zijn. Merak neemt ons alle zorgen van een intern archief uit handen. We hoeven met niets meer rekening te houden.”

Bron van inspiratie

Het passieve archief van de VRT wordt dagelijks meermaals opgevraagd door interne medewerkers, maar ook door externe productiehuizen en studenten die bezig zijn met hun eindwerk. “Voor het programma Van Algemeen Nut was het archief met de efficiëntie van Merak een bijna onuitputtelijke bron van inspiratie. Het was een talkshow waarin Steven Van Herreweghe bekende en minder bekende mensen uitnodigde die een bijzondere bijdrage geleverd hebben aan 65 jaar openbare omroep, en was met meer dan 1 miljoen kijkers een echt kijkcijferkanon.”

Het opvragen van de archiefdozen gebeurt op een vlotte en snelle manier. “De samenwerking met Merak verloopt heel goed”, vertelt De Meyer. “We hebben zelf een intern archiveringssysteem, gekoppeld aan de nummers die we van Merak krijgen. We weten perfect in welke doos een bepaald papier ligt. Als we iets opvragen, dan arriveert dat binnen de 48 uur op de VRT.”

Digitaliseren archief

Publicatiedatum: 24-05-2018

Merak Informatiemanagement Copyright 2023 Merak NL BV, alle rechten voorbehouden. Informeer naar onze voorwaarden.