Je gebruikt een oude browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×

"Archieven bedreigd door papiervisje"

Bron: Merak

Merak wapent zich preventief tegen reëel risico

In Nederland is het papiervisje de voorbije jaren uitgegroeid tot een ware plaag. Stijgende temperaturen en slechte ventilatie liggen vaak aan de basis van de snelle uitbreiding ervan. Niet alleen privéwoningen, maar ook professionele archieven worden bedreigd. Ook in België bestaat een reëel gevaar op invasie door het papiervisje. Specialist in informatiemanagement en archiefbeheer Merak nam de nodige voorzorgen om zijn kilometers archieven doeltreffend te beschermen.

Het papiervisje (Ctenolepisma longicaudatum) behoort tot de familie van de franjestaarten. Het beestje gedijt best in droge en warme omgevingen (temperatuur ca. 24°C) waarin het zich bovendien zeer snel kan voortplanten. Papiervisjes vertoeven bij voorkeur in boekenkasten en archiefruimten omdat ze zich voeden met cellulose, een stof die voornamelijk terug te vinden is in papier. In boeken en documenten die lange tijd opgeborgen blijven en niet vaak geraadpleegd worden, laat het uiterst schadelijke insect een spoor van vernieling achter. Eens een archief of bibliotheek wordt getroffen, is de plaag zeer moeilijk te bestrijden. Preventie is dan ook essentieel.

Optimale klimaatbeheersing
Archiefbewaring behoort tot de kernactiviteiten van Merak en dus is het papiervisje al geruime tijd een reële bron van bezorgdheid. Daarom nam Merak een specialist terzake onder de arm. Bruce Schoelitsz is bioloog bij 'Kenniscentrum Dierplagen' (KAD), een Nederlands kenniscentrum op vlak van dierplaagbeheersing en milieubescherming. Op zijn advies voerde Merak een aantal belangrijke preventieve maatregelen door die een potentiële papiervisjesplaag in de verschillende Merak-vestigingen moet voorkomen.

Een optimale klimaatbeheersing, dat is dé essentiële factor in de bestrijding van het papiervisje. Merak beschikt in al zijn vestigingen waar papieren archieven worden bewaard over de noodzakelijke installaties om het klimaat minutieus onder controle te houden. Bovendien worden nog striktere controles uitgeoefend op binnenkomende archieven. Zo ondergaat mogelijk gecontamineerd materiaal een grondige chemische behandeling, uiteraard zonder de integriteit van de archieven aan te tasten.

Een doeltreffende bestrijding van dergelijke plagen is een werk van lange adem. De continuïteit in het Merak-beleid terzake is een belangrijke factor tot slagen. De veiligheid van vele duizenden dozen archief is dan ook verzekerd!

Andere berichten

Meer berichten
Merak Informatiemanagement Copyright 2023 Merak NL BV, alle rechten voorbehouden. Informeer naar onze voorwaarden.